Välja skola?

Valde ni själv viljet högstadie ni ville gå på? Hur enkelt var det för er att välja gymnasium? Inriktning? Högskola?

Om jag ska vara riktigt seriös så var alla dessa valen en komplett pain in the ass för mig. Hela världen låg på mina axlar! Och det var precis som att valet man gjorde skulle påverka heeela min framtid. Här är ord jag önskar jag hade hört:

Tagga ner för fan! 

När jag valde gymnasie blev jag utskälld av min pappa för att han fick för sig att jag hade murat in mig i ett hörn med en dålig utbildning på en dålig skola och jag borde valt annorlunda. Jag grät. Som om jag hade förstört min framtid.

Men gissa vad? Såhär i efterhand kan jag vara helt ärlig med att det inte spelade någon roll vad jag valde, och jag är nöjd med hur det blev.

Men vaddå, spelar det ingen roll vilket gymnasium man väljer? Det är ju inte sant! 

Jo, visst spelar det roll. Det jag försöker säga är att det spela en väldigt liten roll. Om man går omsorgsprogrammet betyder inte det att man inte kan bli journalist. Om man går teknisk inriktning så innebär inte det att man inte kan bli läkare. Om man upptäcker i 2:an på gymnasiet att man vill bli skådis och har valt naturvetenskapliga linjen så innebär det INTE att man bränt alla sina broar. Förstår du vad jag menar?

Men om jag väljer ett gymnasium med dåligt rykte så betyder det att jag inte kan komma långt i framtiden? Det är viktigt att man går på den bästa skolan när man är ambitiös! 

Asså, det var precis såhär min pappa resonerade. Och det är inte sant! Jag gick på ett gymnasium med dåligt rykte i min hemkommun. En sån där friskola som ”tar in alla” trots att jag hade finfina betyg. Och gissa vad? Där fanns elever med olika bakgrund och kunskap och jag fick precis alla medel för att lyckas i livet! Jag går på en prestigefull utbildning nu och frågar regelbundet mina förebilder vad de har gått på för skolor, och vad svarar dom? Att det inte spelar SÅ stor roll.

Så om du sitter där hemma och har lite panik över framtiden och vilka skolor du valt så kom ihåg detta:

Skolan bestämmer inte hela din framtid. Det finns inget fel du inte kan göra rätt. Skolan är inte hela din värld.

16231_181583214880_2101359_n