Vänner

“Let us be grateful to people who make us happy, they are the charming gardeners who make our souls blossom.”
Orden är Marcel Proust, en fransk författare. Jag har funderat mycket kring det här med vänner och vänskap på senare tid. Av olika anledningar har jag förlorat vänner genom livet och det har varit smärtsamt varje gång. Jag har som tur är fått nya och håller i dem jag har idag. Det gör ont att behöva lämna vänner bakom sig och det gör ont att bli lämnad av vänner. Så är det. Ibland så växer man liksom ifrån varandra alltför mycket eller så händer någonting annat som gör att man inte vill eller kan ses mer. Livet är ständig förändring och det är en naturlig del att människor kommer och går genom ens liv. Alla kan inte älska dig men det betyder inte att du inte är värd att bli älskad.
Hittar du en vän som gör dig lycklig- håll då hårt i den vännen. Det är verkligen en gåva att ha en sådan vän. Man kan inte alltid gilla allting en annan människa gör så var storsint. Det är inte samma sak som att svälja och ta skit. En bra vän struntar i ifall man har olika åsikter ibland. Det viktiga är att man respekterar varandra. Du kanske har svårt att lita på andra människor för att du blivit sviken tidigare. Mitt råd är i så fall att du helt enkelt måste våga igen. Jag har tidigare skrivit att alla blir vi svikna någon gång i livet. Det kan göra lite ont eller jätte ont men det viktiga är att vi borstar av oss och går vidare.

Du är precis som alla andra värd en bra vän. För att få bra vänner så behövs det att du vågar släppa in människor och att du vågar lita på dem. Och kom ihåg att det börjar med dig. Om du vill ha en bra vän- var en bra vän. Annars blir det ingenting av det. Kom också ihåg att vänskap tar tid- så ge den tid. Det vill säga bara för att någon inte vill bli din bästis direkt betyder det inte att ni aldrig kommer att bli det. Precis som alla relationer så måste man låta dem utvecklas i naturlig takt och utan tvång. En bra vän är mödan värd.

Här några tips där vänskap är i fokus:
why-friends-matter-at-work
www.friends.se (mot mobbning)
svd
sydsvenskan
Stand By Me (1986)
St Elmo´s Fire (1985)
En oväntad vänskap (2011)
Vänner för livet (2007)