Var sätter sig din stress?

Har ni tänkt på hur det känns i kroppen när man är stressad? Mina axlar åker upp, jag andas högt upp i bröstkorgen och jag biter ihop käkarna. Till slut får jag huvudvärk och mår illa.

Jag har haft jättemycket att göra sista tiden och märker hur jag går runt och är allmänt stressad nästan jämt. Nu har jag bestämt mig för att ta mina känslor på allvar och att börja andas djupt och försöka att hantera stressen.

Ända sen jag var liten har min stress satt sig i kroppen så att jag får ont i huvudet och mår illa. Många trodde nog att jag hittade på illamåendet som en ursäkt för att slippa gå till skolan eller göra saker jag inte ville. Men jag mådde verkligen illa på riktigt, och fick ont i huvudet och tillslut migrän.

Det tog jättelång tid innan jag började med yoga och kunde känna hur min andning kunde lugna ner hela min kropp så att jag kunde slappna av. Jag tror att det är viktigt att lära känna vad som händer i ens kropp vid olika svårigheter i livet. En känsla får ofta en ”plats” i kroppen, när jag är glad eller kär får jag det typiska pirret i magen. När jag mår bra känns hela kroppen stark och full av energi.

Det som är bra med det här är att kroppen reagerar på hur vi tänker. Om jag tänker stressade eller arga tankar blir hela jag spänd men jag kan motverka det nu med att tänka på någon gång jag var glad eller föreställa mig hur det känns att göra något jag tycker om. Det funkar att börja med kroppen också, kroppen kan få med sig tankarna. Om man börjar dagen med att le, även om man inte är superglad just då så startar det processer i kroppen som gör att man mår bättre. Jag brukar ligga och lyssna på bra musik och föröka att bara slappna av och tillslut så slutar tankarna att snurra runt i världens fart. Det är så himla skönt, att få sluta tänka och bara vara.

Är det någon som har andra tips för att motverka stress?

Tips på lugn och fin avslappningsmusik: