Vart hittar man vänner?

Under skolåren hade jag många kompisar som jag egentligen inte hade så värst mycket gemensamt med men vi delade ju mer eller mindre vardag så det föll sig naturligt att hänga ihop. På samma sätt har jag idag nya vänner som jag har träffat på jobbet. De flesta trivs jag jättebra med på kontoret men, som om det fanns en tyst överenskommelse mellan oss, skulle vi aldrig hitta på något utanför arbetstid. Ens närmsta omgivning behöver inte nödvändigtvis vara bästa grogrunden för vänskap. Ibland hittar man istället vänner där man minst anar det.

Som när jag pluggade i Frankrike och bodde hos en äldre kvinna som är en gammal vän till familjen. Under det halvåret jag bodde hos henne kom vi varandra riktigt nära, åldersskillnaden och språkförbistringarna till trots och hon betyder väldigt mycket för mig än idag.

En annan träffade jag på en lägenhetsvisning av alla ställen. Vi började prata med varandra i hissen upp till visningen och råkade dessutom lämna lägenheten samtidigt och fick då sällskap på vägen ner igen också. Det visade sig att båda två tänkt gå på ytterligare visningar i stan så vi gick på de tillsammans, avslutade med en fika och blev riktigt bra kompisar på kuppen.

När jag för något år sedan flög till Thailand fick jag kontakt med killen som satt i stolen brevid mig.

Vi pratade nästan hela flighten ner men kom sedan ifrån varandra när vi klev av planet. Av en slump sprang jag på honom en dag på orten där vi bodde och det slutade med att vi pratade oss igenom hela den dagen också och bytte mailadress. Det blev startskottet för en otroligt fin brevvänskap.

Egentligen tror jag därför att man kan hittar vänner överallt där det finns människor. Så länge man är beredd att ge människor en chans, hur olika eller lika, en själv de än må vara.  Allt som krävs är ett öppet sinne.

Har ni fått vänner på oväntat sätt nån gång?