Vem är tjejen som skär sig?

Hon är svartklädd. Svartsminkad. Hon är EMO. Hon vill bara ha uppmärksamhet. Eller…?

Jag ska berätta för er om två tjejer som skar sig när jag gick på högstadiet. Ena tjejen hade det jobbigt hemma. Den ena föräldern var helt frånvarande och den andra var upptagen med ny partner och nya barn. Ingen såg eller förstod henne, de tyckte att hon var strulig och hon kände sig bortglömd, misslyckad och utanför. Det slutade med att hon inte ville vara hemma. Hon tyckte inte att hon hade någon, ingen trygg person som hon kunde prata med. Vi såg henne som en av de sötaste och populäraste tjejerna i skolan. Killarna var förtjusta i henne och tjejerna ville vara kompis med henne.

Den andra tjejen var klassens MVG-barn och tränade en idrott på elitnivå. Hon skulle bli läkare och tävla i SM. Lärarna förväntade sig att hon skulle ha svar på allt, tränarna att hon skulle springa fortast och föräldrarna jublade över hur duktig hon var. I slutet av nian var hon inte ens i skolan men det var det ingen som märkte, för det var så självklart att hon aldrig skulle skolka.

Jag ställer samma fråga igen: vem är tjejen som skär sig?

Vi på Tjejzonen vet att alla kan må mer eller mindre dåligt under vissa perioder i livet och att det uttrycks på olika sätt. Ingen av tjejerna jag kände passade in under ”mallen”, de var bara två ledsna personer som inte hade verktyg för att hantera sin ångest.