Vem får vara Lucia?

När jag var liten lottade vi inte vem som skulle bli lucia – vi röstade. Det resulterade i att klassens populäraste (och taskigaste) tjej Danni blev Lucia. Även jag röstade på henne (detta trots att jag just gjorde en parentes om hur taskig hon var) eftersom man var en förrädare om man inte gjorde det. Matilda nio år önskade så mycket att det skulle stå hennes namn på röst efter röst, men det gjorde det såklart inte. Det stod Danni på de flesta och Lisa på några, vissa tyckte väll att hon skulle passa bättre eftersom hennes hår var långt och ljust. Jag som varken var populär eller långhårig gjorde mitt bästa för att arrangera ansiktsdragen för att de inte skulle förråda den brännande avundsjukan som fanns inom mig.

Och så har det fortsatt år efter år, tjejerna har valts ut efter utseende eller popularitet och jag har fått nöja mig med en plats längre bak utan brinnande ljus i håret. Efter ett tag insåg jag att man som Lucia även var tvungen att sjunga solo och då dog min heta önskan om att bli vald ut. Istället grimaserar jag surt och pratar högt och gärna om hur löjligt det där jäkla tåget är.

Så här i efterhand önskar jag att jag var lika cool som Loke i klass 5A som protesterar högt och ljudligt över att bara tjejer ska få vara Lucior och kallar det för könsdiskriminering. Jag önskar att jag också hade skrikigt lite, kallat omröstningen för valfusk, anklagat valberedningen för utpressning och orättvis. Bråkat om att alla borde få vara: inte bara de som är snygga, långhåriga och som kan sjunga bra. Krävt att vi skulle ha haft en rengbågsluciatåg där alla fick vara vad de ville!

Idag gör det mig så jävla arg att man väljer ut den ”snyggaste” ungen och låter alla andra sluta upp bakom henne. Blä! Om ni går krav i skolan och man fortfarande håller på med sånt trams uppmuntrar jag er att ifrågasätta alla knäppa lärare som fortfarande upprätthåller denna förtryckande, diskriminerande och ålderdomliga tradition. Slå ett slag för ett tåg där alla får vara vad de vill!

Ps. Minns ni Sune som ledsnade på traditionerna och hade en stövel på huvudet istället? Se klippet här.