Vem missbrukar?

Är det bara de gamla gubbarna på bänkar i parken som är alkoholister? Nej, långt ifrån. De flesta som är alkoholister är helt vanliga människor. Det kan vara din klasskamrat, din granne, kassörskan på ICA eller din kompis pappa som har eget företag.

Alkoholism är en sjukdom som innebär att man har en överkänslighet för alkohol. De människor som har bär på en genetiskt ärvd känslighet för alkohol som gör att de lätt bli beroende av alkohol kan bli beroende vid första fyllan. Det kan komma smygande: man är sugen på att festa hela tiden, det enda man gör är att planera helgens fester, det första man gör så fort man kan är att öppna en öl. Man hittar fler och fler tillfällen för att dricka. Den som fastnar förstår det ofta inte själv eftersom man inte har något att jämföra med. De som är på väg att bli alkoholister är festsugna och mår super av att dricka alkohol fattar inte varför alla är så tråkiga och inte vill festa, det är ju PAAARTY!

Om du har någon i din närhet som du misstänker är eller börjar bli beroende av alkohol kan jag tipsa dig om att vara uppmärksam på detta:

– Personen blir ofta påverkad av en liten mängd alkohol – tex. på fest eller middagar.

– Personen vill ofta få andra att också dricka vid alla möjliga tillfällen – övertalar andra.

– Personen däckar ofta och har ingen gräns – upprepar detta om och om igen.

– Personen talar upprymt om fest och alkohol – ”Det är så roligt att festa!” ”Åh så gott med öl!”

– Om man tar upp att personen festar mycket så får man höra att man är tråkig och att man ska sluta tjata.

– Om några av dessa saker stämmer in på dig själv eller någon annan så sök hjälp.

Hjälp att få

AA – Anonyma alkoholister är en organisation för alkoholister. På deras hemsida (www.aa.se) finns information om vad AA är och hur de kan hjälpa.

Al-Anon – AA har en systerorganisation för anhöriga till alkoholister (www.al-anon.se).