Intervju med en Storasyster: Lena

”Att i slutet av ett samtal få; –
’Tack för att du fanns här för mig ikväll,
när jag som mest behövde det’
– känns enormt betydelsefullt.”

Vi pratade med Lena som är Storasyster i Tjejzonen. Vi passade på att fråga henne lite om hur det är att vara volontär och vad hon tror är anledningar till att så många unga tjejer inte mår så bra.

Hur fick du först upp ögonen för att bli volontär hos Tjejzonen? 

-Jag har länge gått i tankarna att vilja hjälp barn och unga vuxna, som på olika sätt behöver stöd och närvaro av vuxenvärlden. När jag fick upp ögonen för Tjejzonen kändes det dags att göra verklighet av min tankar och bidra till att få fler tjejer att bli lyssnade på och känna sig hörda.

Har du något särskilt minne från något samtal du haft som du vill dela med dig av?

-De flesta samtal berör eller skapar en känsla av att vara med och göra skillnad. Det finns otroligt många tjejer som på olika sätt inte blir tagna på allvar av vuxenvärlden och som inte vågar eller känner sig trygga med att berätta vad som tynger dem. Att i slutet av ett samtal få; – ”Tack för att du fanns här för mig ikväll, när jag som mest behövde det” – känns enormt betydelsefullt.

Vad är det bästa med att vara volontär hos Tjejzonen tycker du? 

-Tjejzonen är en organisation där jag upplever att alla respekterar och peppar varandra, för att gemensamt ge oss kraften till att finnas där och hjälpa unga tjejer. Det finns en oerhört stor ödmjukhet och vilja hos Tjejzonens personalen att stötta oss volontärer med både kunskap och feedback på våra samtal, för att göra våra möten så bra som det bara går.

Kan du ge några råd till en som vill lyssna och stötta en tjej som inte mår bra? 

-Det är viktigt att inte ställa för höga krav på sig själv och tänka att man har som uppgift att vara med och lösa ett problem, men att intala sig själv att det finns massor av kraft i att bara finnas där, lyssna på vad som sägs och våga vara kvar i stunden och ställa frågor om just det som kommer upp. Utan att döma, ge råd eller utgå ifrån förutfattade meningar att något behöver vara på ett speciellt sätt.

Varför tycker du att fler borde ställa upp som volontärer hos Tjejzonen? 

-Att få möjlighet att hjälpa en annan människa, som sträcker ut en hand och är i behov av hjälp och att finnas där i just den stunden, är otroligt fint och meningsfullt.