Intervju med en Storasyster: Linda

Vi pratade med Linda som är Storasyster i Tjejzonen. Vi passade på att fråga henne lite om hur det är att vara volontär och vad hon tror är anledningar till att så många unga tjejer inte mår så bra.

Vad var det som fick dig att vilja bli volontär hos Tjejzonen?

–Jag har alltid känt att jag vill hjälpa till så det är en självklarhet. Jag jobbar med helt andra saker och kände att denna pusselbit att få vara med och hjälpa andra människor kompletterade mitt egna välmående på alla sätt.

Har du något särskilt minne från något samtal du haft som du vill dela med dig av?

–Jag har otroligt många minnen från både samtal och upplevelser inom Tjejzonen. Jag hade ett uppdrag som Live Storasyster en period och det var en ynnest att få följa min lillasysters resa från att ha väldigt låg självkänsla, jobbig hemmamiljö och lika kämpigt i skolan, till att med bravur bli en självständig tjej som till slut insåg sitt värde och började leva sitt liv till fullo! Henne tänker jag på med värme lite nu och då och känner en otrolig stolthet över både henne och Tjejzonens arbete!

Ett annat minne är när jag som mentor fick läsa ett chatt samtal (i efterhand) mellan en lillasyster och en storasyster där lillasystern blivit misshandlad hemma av en pojkvän, och kontaktar Tjejzonen direkt efter. Storasystern stöttar och lyssnar, får lillasystern att lämna den farliga miljön hemma, följer henne i chatten då hon tar sig till akuten där hon beskriver hur hon tar sig in på akuten och blir mottagen av personal. Det kommer jag aldrig att glömma och återigen fylls jag av en enorm stolthet över våra volontärer och vårt arbete!

Vad är det bästa med att vara volontär hos Tjejzonen tycker du?

–Insikten om att vi behövs, att hela upplägget funkar så otroligt bra, att vi är ett otroligt gäng med samma mål och att vi får ta del av alla modiga lillasystrars funderingar, tankar och berättelser! Att se hur de får stöd och mod att kanske komma vidare i sina liv!

Varför tror du att så många unga tjejer kämpar med sin psykiska hälsa?

–Det är en mix av mycket tror jag, men jag tror också att den låtsasvärld som vi alla människor lever i via våra skärmar gör att vi får mindre och mindre tid till att ha verkliga relationer med verkliga människor. Allt som kommer upp på skärmarna är en större verklighet än den självupplevda. Det är en farlig väg tror jag då vi är sociala varelser som behöver bekräftelse, värme och vi behöver få vara del av andras liv för att känna mening. Lika mycket som jag tror att sociala medier med starka, synliga och snygga tjejer påverkar unga tjejer positivt då det visar att tjejer kan och ska ta plats lika mycket som killar/män. Så är det ju även en ouppnåelig värld som ingen lever i, men som alla strävar efter. Sedan har jag förstått det som att det skrivs ut antidepressiva mediciner i väldigt mycket större utsträckning i Sverige till unga tjejer än vad som görs i andra nordiska länder. Och vissa hävdar att det är utan bevisad evidens att det funkar. Det är oroande för det leder till depressioner och andra jobbiga bieffekter tror jag. Dock ska jag lämna det åt experterna att avgöra så klart, men det behövs nog forskas på. Även att ADHD forskning på tjejer görs i större utsträckning samt p-pillers påverkan på måendet.

Vilket råd skulle du vilja ge någon som funderar på att bli volontär hos Tjejzonen?

–SÖK!! Var inte orolig över om du kommer klara det eller inte. Har du viljan att vilja hjälpa till, så kommer du få rätt guidning och utbildning hos oss. Organisationen är så otroligt väl uppbyggd och du kommer aldrig bli lämnad ensam utan alla har någon att vända sig till vid behov. Det är en fantastisk organisation som (tyvärr) behövs!