”Jag hade inte varit här idag utan henne”: Intervju med Emma

Bild om Emma

”Jag hade inte varit här idag utan henne.” Det säger Emma när hon berättar om sin upplevelse som lillasyster på Tjejzonen. För tio år sedan hittade Emma Tjejzonen när hon sökte på nätet för att hitta någon att prata med. När hon kopplade till en Storasyster slutade äntligen känna sig ensam.

Emma hade försökt söka hjälp tidigare. Hon hade till och med satt sig ner med en kurator. Men det var för svårt att uttrycka hennes känslor. Det var det som drog henne till Tjejzonen: hon kunde kommunicera med någon genom att skriva. ”Genom att skriva ner saker kunde jag gråta utan att någon såg,” förklarar Emma.

Först talade hon om tonårsproblemen: svårigheter på gymnasium, problem med vänner, och så vidare. Med tiden hjälpte hennes Storasyster henne att öppna sig. ”Det var sättet hon bemötte mig på, enkelheten och respekten. Att vad jag än skrev och berättade så var hon aldrig något dömande, att tiden vi hade var för mig och att jag aldrig kände mig ensam,” säger Emma.

”’Jag finns här för dig, nu och framöver.’” Emma minns kraften som hennes Storasysters ord hade för henne. Så småningom kunde Emma prata om saker hon aldrig berättat för någon annan. Att prata med en Storasyster hjälpte Emma att känna sig närmare sina känslor. ”Jag vågade öppna mig mer, framförallt i skrivandet,” understryker Emma.

Emmas Storasyster hjälpte henne att överleva de tuffa åren som tonåring. I dag hoppas Emma att fler tjejer kan hitta Tjejzonen, särskilt när psykisk ohälsa ökar. Emma betonar: ”Tjejer måste veta att de inte är ensamma. Det finns någon som kan stötta dem på Tjejzonen.”