Tjejzonen 25 år: så började det

För 25 år sedan grundade Thintin Strandman Tjejzonen. Allt startade i hennes lilla etta på Kungsholmen i Stockholm och har under åren växt till Sveriges största stödorganisation för unga tjejer. Nu går hon vidare till nya utmaningar och kompassen forsätter att leda henne mot projekt som innebär ett mer rättvist samhälle, inkludering och allas rätt att bli sedda och hörda.

Entreprenören och eldsjälen Thintin Strandman har vigt sitt liv åt att hjälpa andra och att bygga upp en stödorganisation från grunden.

Varför startade du Tjejzonen?
— När jag var 16 år gammal kraschade mitt liv. Jag var mobbad och blev utsatt för en våldtäkt. Det ledde till att jag fick ätstörningar och under samma period fick min mamma diagnosen Alzheimers, berättar Thintin.

— Det var en väldigt tuff tid i mitt liv och jag hade ingen som lyssnade eller stöttade, utan jag tog mig igenom det på egen hand. Ett år efter min mammas död gjorde jag någonting konstruktivt av allt som hänt mig. Jag startade något som jag själv hade behövt när jag växte upp; jag startade Tjejzonen.

Hur såg stödet ut i början?
— Från min lilla lägenhet på 34 kvm på Kungsholmen i Stockholm började jag ta emot joursamtal från tjejer som inte mådde bra. Jag satte in ett extra telefonjack och hade öppet måndag till fredag kl. 16-20, berättar Thintin.

Tjejzonen har utvecklats i takt med att samhället har digitaliserats. Thintin började med elektrisk skrivmaskin, personsökare och fast telefon – något som våra stödsökande idag knappt vet vad det är. Nu sker näst intill all stödverksamhet online.

— Jag har nog gjort alla misstag du kan tänka dig under de här 24 åren med Tjejzonen. Verksamheten har växt fram under en tid då den tekniska utvecklingen har gått snabbt och Tjejzonen har följt med i tiden, men det har kostat på, säger Thintin.

— Jag älskar att jobba och har lagt större delen av mitt liv på att arbeta. Jag har inte mycket utbildning att luta mig emot utan jag har jobbat mig fram; testat, misslyckats och testat igen – och jag har misslyckats igen.

Vad var din vision för Tjejzonen?
— Mitt mål var att Tjejzonen skulle vara ett stöd för alla tjejer oavsett vad som drabbat en. Därför valde jag att inte prata om mina egna erfarenheter under den första tiden, utan istället fokusera på tjejerna som sökte sig till oss. Jag ville inte att det skulle handla om mig, det fanns ett mycket större syfte att fylla.

Thintin har under åren varit generalsekreterare för Tjejzonen, för att sedan bli styrelseordförande under de senaste åren. Men nu har hon lämnat över ansvaret till eldsjälar som brinner för samma frågor som hon själv; tjejers rätt till att bli lyssnade på.

Vad ska du göra nu?
— Tjejzonen har utan tvekan varit den bästa skolan jag har haft. Arbetet har också öppnat upp nya dörrar, så som nu när jag går vidare och får chans att möjliggöra nya arbetstillfällen för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det är ännu en fråga jag brinner för och en orättvisa som jag vill påverka i positiv riktning.

Foto: Aller Media
Text: Jenny Norelius