Tjejzonen firar 20 år!

I år firar Tjejzonen 20 år! Hurra, hurra, hurra, hurra! Vi passar på att ställa frågor till Thintin Strandman som för 20 år sedan startade Tjejzonen. Läs och inspireras av hennes mod och styrka.

1. Hur och varför startade du Tjejzonen?
Jag startade Tjejzonen 8 mars 1998 hemma i min etta på Kungsholmen. Jag startade Tjejzonen för jag ville skapa en frizon för tjejer där de blir sedda och lyssnade på som jag själv hade behövt när jag växte upp. Jag blev våldtagen när jag var 16 år vilket mynnade ut i många års ätstörningar och under samma tidsperiod fick min mamma diagnosen Alzheimers. Det var tuffa år och jag vet att jag hade blivit hel så mycket fortare och inte känt mig så ensam om jag haft Tjejzonen. Jag valde dock att inte lyfta min egen bakgrund eller drivkraft förrän för tre år sedan eftersom jag ville att alla tjejer oavsett utsatthet och problem skulle känna sig hemma hos oss och inte bara dem med min bakgrund. Ville inte påverka och forma verksamheten men nu sedan flera år så skadar inte min personliga drivkraft Tjejzonen utan jag tror den även kan berika.

2. Vad har varit det mest utmanande under Tjejzonens 20 år?
Att orka hantera ovissheten att aldrig få veta hur det går för alla tjejerna som jag mejlat, träffat och pratat i telefonen med samt veta att vi inte kan hjälpa alla tjejer som har behovet av hjälp. Även att leva med ekonomisk ovisshet som det blir när man lever på bidrag och veta att ekonomin styr hur många tjejer vi kan hjälpa.

3. Vad har du för speciellt minne som du ser tillbaka på under den här tiden som gått?
Massor! Så många samtal som jag haft med tjejerna sitter fortfarande kvar i mitt hjärta och så klart en hel del undran över hur det gått för dem alla. Alla fantastiska anställda, styrelsemedlemmar och volontärer som funnits och finns på Tjejzonen som skapat en organisation som jag aldrig trodde var möjlig. Även så klart många fler händelser som till exenpel när jag berättade om Tjejzonens verksamhet för hela kungafamiljen på slottet, fick delta i Alice Bahs Kuhnkes program på TV 4 1999 och så många föreläsningar på skolor och fritidsgårdar där jag kände att jag gav unga och vuxna en ny verklighet att förhålla sig till.

4. Varför behövs Tjejzonen?
För att tjejerna inte får det stöd och den hjälp de behöver idag men framförallt för att vi lever i ett osunt samhälle med ojämställdhet, stress och psykisk ohälsa. Vi behöver alla börja stanna upp, släppa vårt ego och börja lyssna på varandra.

5. Vart tror du Tjejzonen kommer att befinna sig om 10 år?
Om jag ska önska så finns vi inte men om vi fortfarande behövs så kommer vi fortsätta lyssna på tjejernas behov och utveckla verksamheten efter det.

Gratta Tjejzonen i sociala medier genom hashtagen #tjejzonen20år