Att vara volontär är ett otroligt givande och utvecklande uppdrag. Forskning har kunnat visa hur välmåendet ökat hos personer som har ett volontäruppdrag, och att detta sker i ännu större grad än hos personer som exempelvis ger blod eller pengar till välgörenhet.

Vad bidrar till det ökade välmåendet?

Det ökade välmåendet beror enligt studierna på flera olika orsaker. Känslan av att bidra och hjälpa är en stor del, men också gemenskapen med andra. Andra värdefulla aspekter är mötet med människor, meningsfullhet och personlig utveckling. Studier visar också att människor ofta går in i volontärskap med tanken om att hjälpa andra, men att de sedan stannar för att de upptäcker att det också ger dem mycket tillbaka.

Volontärernas upplevelser på Tjejzonen

Att man får mycket tillbaka genom att vara volontär ser vi även hos Tjejzonens egna volontärer. Varje år sammanställer vi enkäter från volontärer som har avslutat sina uppdrag, om vad de tyckt och tänkt kring uppdraget, och om det gett dem något. Majoriteten av de svarande upplever en personlig utveckling där de fått bättre förståelse för andra, för olika svårigheter och att det finns olika behov och lösningar. Många finner också nya egenskaper hos sig själva, såsom lugn, förståelse, tålamod, lyssnande och värme. Dessa egenskaper tar de även med sig in i sina egna liv. Något som varit mest givande för volontärerna har varit just samtalen med de tjejer som söker stöd hos oss.

"Man får perspektiv på livet och det är fint att möta andra som anförtror så djupa och privata ämnen till en"

Anonym volontär i Tjejzonen

Vikten av en stödjande struktur

För att tillgodogöra sig volontärskapets alla positiva fördelar behövs en god struktur runtomkring. Här är handledning, fortbildning och tid för återhämtning viktiga verktyg för att klara av uppdraget på ett bra sätt. Att få reflektera och dela tankar och känslor med andra volontärer är också värdefullt. Forskning visar att detta är extra viktigt i uppdrag där de stödsökande ofta har någon typ av problematik eller psykisk ohälsa. 

Så arbetar Tjejzonen för volontärernas bästa

Vi på Tjejzonen arbetar aktivt för att skapa ett så tryggt, givande och utvecklande volontärskap som möjligt. Detta gör vi tillsammans med volontärerna. Genom statistik, samtal, handledning och enkäter försöker vi fånga upp hur de mår och vad de behöver för uppdraget. Varje termin erbjuder vi även flera fortbildningar kring ämnen som förekommer i stöden samt handledningar på grupp- och individnivå. Vi utvecklar hela tiden vår metod för att ge så konkreta verktyg som möjligt, med olika handböcker och vidareutbildningar.

Våra volontärer är vår kärna

Vi ser vad volontärskapet ger när det utförs med rätt förutsättningar. Därför är vårt mål att ständigt jobba för att dessa ska finnas. Våra volontärer är vår kärna, vårt hjärta, och när de mår bra och utvecklas kan vi hjälpa våra stödsökande på de bästa av sätt. <3

Bli volontär i Tjejzonen och gör skillnad för unga tjejer

Tjejzonens stöd består i tjejer som stöttar tjejer vilket gör vårt stöd helt unikt i sitt slag. Du får möjligheten att vara en del av en engagerad gemenskap. Värdefull erfarenhet inom stödverksamhet och mental hälsa. En grundutbildning i Tjejzonens metodik samt fortlöpande föreläsningar, volontärträffar och handledning.

Läs mer