Julens värme och firande, följt av nyårets festligheter, är för många en period fylld av gemenskap och glädje. Samtidigt kan den för många vara en tid som påminner om ensamhet och utanförskap.

Statistik på ensamhet

33 procent av unga i åldern 18–34 år upplever störst ensamhet under julen. När sociala medier fylls av bilder från sammankomster och skratt, kämpar många i det tysta med känslan av att inte höra till. Det syns inte alltid på utsidan att någon lider av ensamhet, och det är därför extra viktigt att lyfta ämnet. I den här artikeln vill vi belysa problemet, men också visa att det finns stöd och hopp.

“De e som att jag e helt ensam fast jag gör grejer med folk hela jullovet, e som att ingen förstår mig”

Anonym stödsökande

Olika uttryck av ensamhet
Forskningen delar in ensamhet i tre typer: social, emotionell och existentiell. Social ensamhet innebär avsaknad av nära relationer och ett begränsat socialt nätverk. Emotionell ensamhet kan handla om att känna sig ensam trots att man befinner sig i ett rum fyllt med folk. Upplevelsen grundar sig i känslan att inte ha någon att dela sina innersta tankar och känslor med. Existentiell ensamhet handlar om att känna sig ensam på ett djupare plan och uppleva att ingen kan förstå en. 

Vikten av att lyfta ämnet
Att frivilligt vara ensam kan många gånger vara bra för en – både för återhämtning och självreflektion. Att däremot ofrivilligt uppleva ensamhet över tid kan medföra högre risk för depression, ångest och på sikt även suicidtankar. Det är därför oerhört viktigt att vi arbetar för att motverka ensamhet bland oss.

Tjejzonens lågtröskelstöd
På Tjejzonen samtalar vi ofta med unga tjejer som kämpar med ensamhet. Många gånger kan det kännas skamligt och jobbigt att berätta om, men ofta är det ett otroligt viktigt första steg mot att bryta ensamheten.

“Så tacksamt att ni finns annars hade jag inte överlevt alla jobbiga känslor själv”

Anonym stödsökande

Våra chattar är öppna varje kväll under julen kl. 20-22 för unga tjejer som behöver någon att prata med. 

Vill du få stöd från Tjejzonen?

Vi erbjuder stöd för unga tjejer mellan 10-25 år via våra anonyma stödchattar. Vi erbjuder även ett långtidsstöd där den stödsökande får en egen stödkontakt att ha regelbunden kontakt med under en längre period.

Läs mer