Så går det till att bli volontär hos Tjejzonen – Tjejzonen

Så går det till att bli volontär hos Tjejzonen

En volontär på Tjejzonen är en medmänniska som lyssnar och kallas för Storasyster, och våra stödsökande kallas för Lillasystrar. Är du intresserad av att bli Storasyster på Tjejzonen? Vill du finnas där för tjejer mellan 10 – 25 år som behöver någon som lyssnar? Här kan du läsa mer om vad ett volontäruppdrag hos oss innebär och hur det går till.

Vem kan bli Storasyster?

Att vara Storasyster på Tjejzonen är en möjlighet att vara ett värdefullt stöd för unga tjejer och göra verklig skillnad i deras liv. Du kan bli Storasyster om du:

• är en tjej över 20 år som vill lyssna, stötta och peppa
• vill vara en positiv förebild för tjejer och unga kvinno
• har en vilja att själv utvecklas som person
• kan avvara cirka sex timmar i månaden åt ditt volontäruppdrag

För att ha möjlighet att bli Storasyster måste du genomföra vårt utbildningspaket bestående av en webbaserad grundutbildning samt en uppdragsutbildning på Zoom. 

Hur går rekryteringen till?

Om ett volontäruppdrag på Tjejzonen låter intressant för dig så gör du en intresseanmälan. Du blir därefter kontaktad när vi har behov av att rekrytera nya volontärer, vilket vi gör löpande. Vi bokar då in tid för intervju som hålls antingen på vårt kansli i Örnsberg, om du bor i Stockholmsområdet, eller digitalt via Microsoft Teams.

Intervjun är en möjlighet för dig att få veta mer om uppdraget och känna om det kan vara något för dig. Du behöver inte sedan tidigare ha en specifik utbildning eller särskilda erfarenheter för att bli Storasyster. Däremot är egenskaper som personlig mognad och förmågan till självreflektion viktiga. Utbildning för uppdraget får du sedan genom Tjejzonen.

Läs mer om de olika uppdragen och hur du anmäler ditt intresse här.

Tjejzonens volontärutbildning

Innan du påbörjar ditt uppdrag går du vår volontärutbildning. Den består av en webbaserad grundutbildning som är densamma för alla våra volontärer, följt av en uppdragsutbildning på Zoom där du förbereds just för ditt specifika uppdrag.

Läs mer om våra volontärutbildningar här

Stöd i uppdraget

Under tiden du är volontär får du återkoppling av din samordnare eller mentor på dina samtal. Du får dessutom regelbundet stöd från våra samordnare genom handledning i grupp eller individuellt.

Villkor

• För att vara volontär på Tjejzonen behöver du vara medlem i Tjejzonen och betala en årlig medlemsavgift på 250 kronor.
• Vi kommer att be dig sända in ett utdrag från Polisens belastningsregister.
• Som volontär har du tystnadslöfte och förbinder dig till detta via ett kontrakt.
• Arbetet är ideellt vilket innebär att du inte får betalt.
• Alla uppdrag på Tjejzonen är rök- och drogfria.
• Uppdraget löper minst ett år och kan förlängas.

Läs vilka regler och ramar som gäller för Storasystrar på Tjejzonen

Tre Storasystrar berättar om uppdraget

Jannica, Petra och Miriam berättar om varför de har valt att engagera sig som Storasystrar på Tjejzonen och vad uppdraget egentligen handlar om. Filmen har producerats av Mediabruket.