Så går det till att bli volontär
En volontär på Tjejzonen är en medmänniska som lyssnar. Vill du finnas där för tjejer mellan 10 – 25 år som behöver någon som lyssnar? Här kan du läsa mer om vad ett volontäruppdrag hos oss innebär och hur det går till.
Vem kan bli volontär?
- Du ska ha fyllt 20 år
- Identifiera dig som tjej eller kvinna
- Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet för uppdraget. Inga speciella kunskaper eller erfarenheter krävs
- För att få bästa förutsättning som volontär hos oss vill vi att du bedömer dig ha mått bra de senaste 3 åren. Med att må bra menar vi att du är på en trygg och stabil plats i livet, och om du har egna erfarenheter av psykisk ohälsa, våld eller missbruk att du då avslutat eventuella behandlingar och du haft en tid av egen återhämtning
- Du ska kunna avsätta 4 timmar i månaden åt chattpass/samtal och 2 timmar i månaden för handledning och administration
- Ha möjlighet att stanna med oss minst 1 år
- Kunna delta på vår digitala grundutbildning i Tjejzonens metodik om 5 timmar
- Kunna delta på vår digitala uppdragsutbildning om 4 timmar
Hur går rekryteringen till?
Om ett volontäruppdrag på Tjejzonen låter intressant för dig så gör du en intresseanmälan. Vi rekryterar volontärer fyra gånger per år och när du fyllt i din intresseanmälan kommer du få information om när nästa rekryteringstillfälle äger rum. Baserat på dina svar kommer vi sedan gå vidare med ansökan. Du blir därefter kontaktad när vi har behov av att rekrytera nya volontärer, vilket vi gör löpande. Vi bokar då in tid för intervju som hålls digitalt via Microsoft Teams.
Intervjun är en möjlighet för dig att få veta mer om uppdraget och känna om det kan vara något för dig. Du behöver inte sedan tidigare ha en specifik utbildning eller särskilda erfarenheter för att bli volontär. Däremot är egenskaper som personlig mognad och förmågan till självreflektion viktiga. Utbildning för uppdraget får du sedan genom Tjejzonen.
Efter intervjun kommer du att få bemöta ett Case. Caset är ett exempel på ett meddelande som vi kan få från en lillasyster i chattarna och du ska nu prova på att skriva ett kort svar till ”lillasystern”. Efter du skrivit svaret så ska du skriva en kort reflektion om lillasysterns meddelande och ditt svar. I och med att du ännu inte gått någon av våra utbildningar förvänta vi oss inte ett perfekt svar och det är inte något du behöver lägga mycket tid på. Caset är mest till för att förstå tonaliteten du hade haft när du bemöter en lillasyster. Efter Caset är det dags att bli medlem i Tjejzonen så att du kan få tillgång till våra utbildningar.
Läs mer om de olika uppdragen och hur du anmäler ditt intresse här.
Tjejzonens volontärutbildning
Innan du påbörjar ditt uppdrag går du vår volontärutbildning. Den består av en webbaserad grundutbildning som är densamma för alla våra volontärer, följt av en uppdragsutbildning på Zoom där du förbereds just för ditt specifika uppdrag.
Läs mer om våra volontärutbildningar här.
Stöd i uppdraget
Under tiden du är volontär får du återkoppling av din samordnare eller mentor på dina samtal. Du får dessutom regelbundet stöd från våra samordnare genom handledning i grupp eller individuellt.
Villkor
- För att vara volontär på Tjejzonen behöver du vara medlem i Tjejzonen och betala en årlig medlemsavgift på 250 kronor
- Vi kommer att be dig sända in ett utdrag från Polisens belastningsregister
- Som volontär har du tystnadslöfte och förbinder dig till detta via ett kontrakt
- Arbetet är ideellt vilket innebär att du inte får betalt
- Tjejzonen är en alkohol och drogfri miljö
- Uppdraget löper minst ett år och kan förlängas
Läs vilka regler och ramar som gäller för volontärer på Tjejzonen.