Frågor och svar för volontärer

Är jag anonym? Vad får jag berätta om mig själv som volontär?

Alla våra stödsökande är anonyma.  Vi vet alltså inget om de stödsökande förutom det som dem väljer att berätta för oss. Detsamma gäller för dig som är volontär hos Tjejzonen. Vi kommer inte att lämna ut några uppgifter om dig till de stödsökande Lillasystrarna. Vi har som regel att man som volontär inte får göra sig sökbar för de stödsökande. Alltså ska de stödsökande inte kunna söka upp dig eller hitta dig på något sätt baserat på informationen du delat med dig av i chatten. Man får därför till exempel inte uppge vad man heter i förnamn i kombination med vilken stad man bor i eller vad man jobbar med.

 

Vad får jag som volontär för stöd?

I uppdraget som volontär får du:

  • Utbildning om 10,5 timmar i vår metod och ämnena man kan komma att bemöta i chatten.
  • En handbok med tips och råd på hur du kan bemöta olika samtal och situationer.
  • Regelbundna handledningar tillsammans med andra Storasystrar som leds utav din samordnare.
  • Fortbildningar om ämnen som är aktuella i chatten.
  • Feedback på samtalen du utför. Som en del av vårt kvalitetsarbete läser vi alla samtal och ger skriftlig återkoppling till dig som volontär. I vår återkoppling är vårt huvudfokus att stärka dig i din roll som volontär och vid behov kommer vi med konstruktiva tips och råd.
  • Stöd genom privat kontakt med din samordnare om det är så att du haft ett samtal som berörde dig eller kändes svårt. En av Tjejzonens samordnare kommer vara din närmsta kontaktperson för alla typer av frågor eller stöd som du har under ditt uppdrag.

 

Kan jag byta mitt pass? Hur funkar schemaläggningen?

När du blir volontär i vår chattverksamhet bestämmer du i samråd med din samordnare en fast dag då du chattar. Som volontär hos oss chattar man varannan vecka. du en gång varannan vecka. Det innebär att du chattar samma veckodag varannan vecka under ett års tid, tex onsdagar udda veckor. I undantagsfall så kan du byta ditt chattpass så att du chattar en annan dag samma vecka eller veckan efter. Om du vill byta dag permanent så kan detta ordnas tillsammans med din samordnare utifrån vilka pass som finns lediga.