Tillsammans minskar vi ofrivillig ensamhet

Hur kan man vara ett stöd för en ung tjej som känner sig ensam? Ska man försöka få henne att ringa en vän, gå ut mer eller signa upp sig på fler hobbies? Vad gör man när hon har allt det där men ändå känner sig ensam. I tankarna, i sin oro och ångest, som att ingen, verkligen INGEN förstår henne. Det är just då du som förälder eller medmänniska kan informera om att hon kan vända sig till Tjejzonen.

”Jag har varit ganska ensam och haft det svårt och att ha någon att prata med har varit avgörande för mig. Hon fanns där och gjorde sitt bästa för att lyssna och hjälpa mig och såg mig som en egen individ vilket många vårdinsatser har svårt med då dom tyvärr oftast bara ser en diagnos eller något man varit med om och drar slutsatser efter de. Hon va någon som faktiskt också ville hjälpa.” 

/ Stödsökande tjej i Tjejzonens Långtidsstöd 

Folkhälsomyndigheten har på uppdrag av regeringen påbörjat ett arbete för en nationell strategi för att motverka ofrivillig ensamhet. En undersökning som genomfördes på skolbarn visade att fler unga tjejer i jämförelse med killar känner sig oftast eller alltid ensamma. 54% av ansökningarna till Tjejzonens Långtidsstöd under 2023–2024 har varit i syfte att ”ha någon att prata med” och ”ensamhet”.  

Termen “ofrivillig ensamhet” används ofta för att beskriva tre olika former av ensamhet; social, emotionell och existentiell. Tjejzonens stödsökande hör ofta av sig för någon av dessa anledningar. Många beskriver att de känner avsaknad av emotionella relationer, att de inte har någon att dela sina innersta tankar och känslor med. Det är också allt fler tjejer som upplever känslan av existentiell ensamhet. Att de egentligen har ett stort nätverk av vänner eller personer i sin närhet att prata med, men de vet inte hur de ska kunna öppna upp sig för de personerna. 

Tjejzonens metod bygger på ett aktivt lyssnande som med hjälp av spegling, inkännande respons och genom att våga stanna kvar i stödsökandes känslor skapa ett tryggt rum som många tjejer vill återvända till. Tjejerna får komma tillbaka och chatta med oss varje kväll i våra anonyma chattar, året runt.  

För att minska känslan av ensamhet krävs det ofta mer än ett samtal eller tillfälle. Isolering och känslan av ensamhet sker över tid och kan ta minst lika lång tid att bryta. Tjejzonen har genom åren haft många återkommande tjejer som beskriver starka känslor kring ensamhet och behovet av att få prata med någon. Därför startades Långtidsstödet som erbjuder unga tjejer en och samma samtalskontakt under en längre tid. Relationer och tillit byggs och tjejens mående förändras över tid.  

Här kan du som läser detta hitta mer information om vårt Långtidsstöd. Är du själv en ung tjej, eller om du känner någon som du tror kan vara intresserad av att få vara en del av Långtidsstödet så hoppas vi att vi får in en anmälan inom kort.  

Tack för att ni läser och stöttar oss.