Ätstörningschatten

Sveriges största stödorganisation för tjejer av tjejer.
Sveriges största stödorganisation för tjejer av tjejer.
Ätstörningschatten är en del av Tjejzonen som har fokus på tjejers mående och utmaningar kopplat till mat, vikt, kropp, träning, ideal och kontrollbehov. Genom både personligt mejlstöd och chatt kan vi tillsammans skapa motivation till att förändra sin situation.

Vem sitter i chatten?

I Ätstörningschatten sitter specialutbildade volontärer. Hon har fått en grundutbildning av Tjejzonen, men är varken expert eller psykolog. Ibland har hon egna erfarenheter av att leva med en ätstörning. Hon är en vanlig tjej som tycker att det är viktigt att vara en bra medmänniska. Du behöver inte ha en diagnos eller se ut på ett visst sätt för att chatta – din vikt spelar ingen roll. Du är lika välkommen oavsett om du går i behandling eller inte. Du som har tillfrisknat från en ätstörning är också välkommen. Är du ny i Sverige kan du få stöd på engelska.

Mejlstöd

Tjejzonen erbjuder även ett mejlstöd till dig som är anhörig, närstående eller på annat sätt kommer i kontakt med en tjej som lider av ätstörningsrelaterad problematik. Här kan du få råd och stöd samt tips och förslag på ytterligare hjälpinstanser. Vår stödansvarige Ida Olihl svarar på dina frågor och du når henne på atstorningszonen@tjejzonen.se.

Undrar du om du har ätstörningar?

Vi tar emot alla typer av frågor kring kropp, vikt och mat. Ätstörningar påverkar hur man tänker och känner i förhållande till mat, ätande och sin egen kropp. När vi ändrar hur vi äter kan vi få symptom som ångest, nedstämdhet, depression, tvångstankar, en känsla av kontroll eller kontrollförlust. Om de tankarna styr ditt liv och påverkar ditt mående och dina relationer kan det vara fråga om en ätstörning. För att få en uppfattning om du ligger i riskzonen för att ha en ätstörning kan du läsa igenom punkterna nedan och se hur många som stämmer in på dig. Känner du igen dig i flera av punkterna nedan behöver du troligtvis stöd. Hör av dig till oss, vi finns här!

1. Dina tankar har börjat kretsa mycket kring mat, vikt och kropp.

2. Du känner en rädsla för att gå upp i vikt eller förlora kontrollen kring ätande

3. Du undviker att äta även fast du är hungrig.

4. Du har under de senaste 3 månader vid mer än 1 tillfälle kompenserat för det du ätit genom exempelvis överdriven träning, svält eller kräkningar

5. Du har vid mer än 1 tillfälle under de senaste 3 månaderna tappat kontrollen kring mat och funnit dig äta mycket mer än vad du tänkt eller velat.

6. Du använder olika medel (som laxermedel, bantningspiller eller annat, som inte har skrivits ut av din läkare, för att kontrollera din vikt.