Tjejzonen fyller ett hål i samhällsväven
Vart vänder man sig som ung tjej klockan 21 en lördagskväll när man har stark oro, kanske är mitt i en panikattack, självskadebeteende, precis kräkts upp middagen eller har tankar om att ta sitt liv? Det är dessutom sommarlov, vardagens rutiner är borta och i morgon ska familjen ha grillfest och kompisarna vill gå till badstranden för att äta glass. Ångesten bultar och de elaka tankarna inne i huvudet blir bara värre och värre…
Tjejzonen medverkade i SVT Morgonstudion i onsdags 17 juli för att prata om ätstörningsproblematik. Vi skrev även en debattartikel i Aftonbladet som publicerades på midsommarafton där vi gav tips till anhöriga kring viktiga tecken att hålla ögonen på. Här nedan vill vi utveckla våra tankar och få med det som inte ryms i en begränsad mängd tecken eller under några få sändningsminuter.
Tjejerna vi möter genom vårt stöd berättar för oss om att många andra verkar tror att det är så lätt att bara börja äta, eller att bara sluta ha de här tankarna. Men det är mycket svårare än man tror. Mat kan vara otroligt laddat och vi får försöka förstå att det är inte en vanlig måltid som ligger på tallriken. Det är så och så många kalorier som kräver så och så mycket kompensation för att bli av med.
Det är jobbiga tankar som kanske talar om för dig allt som är fel med ditt utseende. Det kan vara en känsla som ligger där på tallriken, om att du inte är fin och värdefull, utan tjock och äcklig. Och att då undvika måltiden, kan för den med problematiska tankar kring mat, vikt och kropp, te sig som det allra bästa alternativet, och det som ger mest lindring för stunden.
Någonstans måste vi försöka förstå att de som har de här tankarna inte ser situationer på samma sätt som friska tankar gör. Så det går inte heller att komma med sin egen friska logik när man pratar om det, utan man måste försöka möta personen där den är. Vilket vi ser som en grundpelare i vårt stöd på Tjejzonen. Vi möter tjejerna just där de är just nu, och utgår ifrån deras situation, deras tankar och upplevelser. Och därifrån kan vi samtala och ge stöd. Att lyssna, och försöka förstå, är vår utgångspunkt.