Ätstörningsproblematik och den sköra övergången in i vuxenlivet

Att ta steget in i vuxenlivet är en spännande men ofta utmanande period. Med fler ansvar, ny frihet och större krav kan övergången kännas överväldigande. Många i åldern 18-25 flyttar hemifrån, börjar studera eller tar sitt första jobb. Just då, när livet förändras snabbt, kan tankar om mat, kropp och självbild börja ta allt större plats.

Hur påverkas unga vuxna av ätstörningar?

En rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin visar att fler unga vuxna får en ätstörningsdiagnos i åldern 18-24 än andra åldersgrupper. Forskning från både Sverige och internationellt pekar på att universitetstiden är särskilt utsatt – nya miljöer, krav och mindre rutiner kan lätt skapa stress och ensamhet.

För vissa blir detta en utlösande faktor för ätstörningar, och behovet av stöd är stort. Trots det upplever många ett glapp i stödet – hjälpen är ofta inriktad på barn och äldre vuxna, medan unga vuxna faller mellan stolarna.

Hej❣️ jag har flyttat till en egen lägenhet och känner mig just nu så ensam… jag känner mig också så dålig som har ätit mer än jag tänkt och vet inte riktigt vad jag ska göra nu?

Anonym stödsökande

Bygg en starkare självbild med hjälp av samtal

Hos Tjejzonen förstår vi att steget in i vuxenlivet kan vara en sårbar tid. Vi finns för dig som kämpar med tankar kring mat, vikt och kropp, men också för dig som känner dig ensam, stressad eller orolig. Du behöver inte ha en diagnos för att vända dig till oss – vi lyssnar på alla typer av tankar och känslor.

Våra chattar är öppna varje kväll kl. 20-22, där du anonymt kan prata om det du går igenom. Vi vet att det är viktigt att få uttrycka sig, känna sig sedd och förstådd. Studier visar att samtal – både i grupp och individuellt – kan minska symptomen av ätstörningsproblematik och hjälpa till att bygga en starkare självbild.

Vill du veta mer om ätstörningschatten?

Ätstörningschatten är en del av Tjejzonen som har fokus på tjejers mående och utmaningar kopplat till mat, vikt, kropp, träning, ideal och kontrollbehov. Genom både personligt mejlstöd och chatt kan vi tillsammans skapa motivation till att förändra sin situation.

Läs mer om ätstörningschatten

Vad kan du göra om du känner igen dig?

Om du börjar märka att tankar kring mat, kropp och träning tar över mer och mer, finns det saker du kan göra för att må bättre:

  • Prata med någon: Vänd dig till oss på Tjejzonen, eller prata med någon du litar på – en vän, familjemedlem eller skolkurator. Att sätta ord på känslorna kan vara ett viktigt första steg
  • Var snäll mot dig själv: Ge dig själv omsorg, sänk kraven och lyssna på dina känslor. Du är värdefull och förtjänar att må bra
  • Sök professionell hjälp om du behöver: Ungefär 20 % av dem som kontaktar vår ätstörningschatt är redan i behandling, medan andra funderar på att söka hjälp. Om du känner att det behövs, tveka inte att söka hjälp från vården

Vi finns här för dig

Tjejzonen är här för att lyssna, varje dag, året runt. Du är inte ensam i dina känslor, och vi tror på din styrka att hitta tillbaka till dig själv. Din röst förtjänar att bli hörd. Välkommen att prata med oss – vi finns här för dig, oavsett var du befinner dig i livet ❤️

Här kan du få stöd

Mer läsning